Шнек за зърно

публикувано в: Блог, Транспортьори | 0

Шнек за зърно

Шнек за зърно – къде и как се използва

В днешни дни шнек за зърно се използва широко в селското стопанство и производството на зърнени култури – жито, ечемик, овес и др. Шнекът служи за придвижване на зърното от товарни автомобили, зърнени колички или зърно ремаркета в контейнери за събиране на зърното.

Шнекът за зърно може да бъде задвижван от електромотор, от двигателя на трактор или комбайн или макар и рядко използвано – двигател с вътрешно горене, монтиран към шнека.

При започване на работа се завърта витката, която представлява спирала прикрепена около дълга метална тръба. Така се премества зърното нагоре. На долния край бункер получава зърното. Улей върху горния край на шнека разтоварва зърното в крайната си дестинация.

Кой е изобретил шнека за зърно?

Знаете ли, че … Първият шнек за зърно е изобретен през 1945 г. в Торонто, Канада.

В 21 век никой не би си представил липсата на шнекове за зърно. Утвърден с годините шнекът от иновативно съоръжение се превръща в модерно и задължително оборудване.

Но и той си има начало. И началото е през 1940г., когато на младият Петер Пакош му хрумва нова идея и тя е да се внедри ползването на шнек при прибирането на реколтата. Предложението му е да се ползва винтов тип шнек с минимално движещи се части.

Това обаче е напълно нова приложение на шнека и до тогава не е прилагано за такава специфична употреба. Пакош представя идеята си пред ръководството на Масей Харис (по-късно става Масей Фергюсън, както са известни и днес).

Идеята му обаче е категорично отхвърлена, защото е немислима. Основният довод тогава е бил, че в даден момент ще започне търкане на метал в метал, което ще доведе до пожари в цяла Канада.

Въпреки отхвърлянето обаче, Пакош не се отказва. Продължава да проектира и изгражда първия прототип на шнек за зърно през 1945г.

8 години по-късно през 1952г. започват да продават десетки хиляди шнекове за зърно под името на Версатейл (Versatile). Шнекът за зърно става стандарт в съвремието.

Цена на шнек за зърно

Въпреки, че шнекът за зърно е утвърдено съоръжение, но след дълга и вярна служба, идва време и за смяна. Подмяната на шнека с нов дава възможност за още много години експлоатация.

Можете да вземете шнек втора употреба. Но бъдете внимателни, защото шнековете втора употреба крият своите подводни камъни. Вижте 5 сигнала, при които да ви светне червената лампичка за внимание при употребяваните машини.

За разлика от това с нов шнек получавате индивидуален проект, консултация, бърза изработка, поддръжка и гаранция. Всъщност – заслужава си 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *