Шнек втора употреба – 5 сигнала за внимание

публикувано в: Блог, Транспортьори | 0

Шнек втора употреба

 

Осъзнали сте, че е време за нов шнек. Всичко изглежда чудесно. Проверявате какви са възможностите и бюджета за закупуване на нов шнек. След това решавате да прегледате и предложенията за шнек втора употреба. Какви са подводните камъни и за какво да внимавате?

Може би единствената причина за купуването на шнек втора употреба е по-ниската цена. На пръв поглед всичко може да изглежда примамливо. Преди да се хвърлите стремглаво напред, помислете внимателно дали инвестицията си заслужава. Вижте 5 сигнала, при които да ви светне червената лампичка, че това няма да ви донесе ползи.

1. Правилни размери

Едно от най-важните неща при закупуване на шнек са размерите на съоръжението. Въпреки, че са универсални и утвърдени машини с традиции, шнековете са приспособими към конкретните нужди. Твърде е възможно да не откриете лесно шнек, който да има същата дължина, която ви трябва, както и същата витка. Да, възможно е да вземете по-голям размер и да го пригодите за вашите нужди. Но всичко, което не отговаря директно на вашите нужди, е допълнителен разход на време и пари.

2. Капацитет

Ако сте имали късмет, сте намерили винтов транспортьор с необходимите размери. Следва да прецените дали капацитетът е това, от което се нуждаете. Ако направите компромис с капацитета, това може да се отрази на последващите ви планове.

Ако например за един час трябва да пренесете материал от 30 тона, но не можете да го постигнете, това най-вероятно ще забави целия ви процес, а и може да доведе до други загуби.

3. Лагери

Трябва да се обърне сериозно внимание на лагерите в шнека. Хубаво е да се провери дали има и са включени в цената, какви лагери са сложени. Най-ниско бюджетните лагери не са добро решение – много бързо се амортизират. Също така често липсва правилна поддръжка, например никой не ги е смазвал при определените работни часове. Подмяната на лагерите с нови е допълнителен разход, който не бива да пропускате.

4. Мотор и редуктор

Дали към шнека са налични мотор и редуктор? Ако да – имат ли все още гаранция? Какво е вътрешното им състояние? Добре е ако имате възможност да видите работата на редуктора. Доверието на сляпо може да ви изиграе лоша шега.

5. Общо състояние

Не на последно място трябва да имате поглед над общото състояние. Ако витките са твърде износени и машината като цяло е амортизирана, то инвестицията ви най-вероятно ще е кратка и скъпа за евентуалната си експлоатация.

В заключение ще кажем – един нов винтов транспортьор служи безотказно. С нов шнек получавате индивидуален проект, консултация, бърза изработка, поддръжка и гаранция. А с това няма как инвестицията ви да не е правилна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *