Видове транспортьори

публикувано в: Блог, Транспортьори | 0

Видове транспортьори от Силозни Системи

Самото име на транспортьорите говори директно за предназначението – а именно да се транспортира или пренесе даден продукт от една точка до друга. Въпреки това, според структурата си, са налични много и различни видове транспортьори. Ще разгледаме основните и най-популярни транспортьори, които са се наложили в съвременната индустрия със своите предимства.

Това са:

Винтов транспортьор

Познат още като шнеков транспортьор, шнек. Според самото си устройство може да бъде:

  • – тръбен винтов транспортьор – (1)
  • – коритообразен – (2)
  • – гъвкав или безосев (3)

Широко разпространен, лесен за употреба и надежден.

Лентов транспортьор

Обхваща огромно разнообразие от типове ленти, включително от плат, синтетика, каучук, метал, пластмаси и др. Формите и размерите също варират в широки граници – от плътни ленти до мрежовидни структури.

Според задвижването си лентовите транспортьори могат да бъдат:

  • – с електрическо задвижване – това са транспортьорите може би с ползване над 95%. Движението на пренасяните материали се извършва чрез електрическо задвижване на транспортната лента. (4)
  • – гравитационни конвейри с хидравлични спирачи – пренасяните стоки се движат благодарение на гравитацията, а хидравликата регулира скоростта на спускане и не позволява прекомерно засилване и сблъсък накрая 🙂 (5)

Според формата си могат да бъдат:

  •  – гъвкави лентови транспортьори – лентите са подвижни, често разположени на колела и с опция за сгъване и разпъване. Изключително удобни и мобилни. (6)
  • – спираловидни лентови транспортьори – дават възможност за пренос на височина, по подобие на изкачването на връх или проход с автомобил. Подходящи и ползвани предимно за по-дребни по обем предмети.

Ролков транспортьор

Пренасянето на материалите се извършва чрез свободно въртящи се ролки, поставени по транспортната дължина, по подобие на лентовите транспортьори. Придвижването става чрез плъзгане. Подходящи и използвани при обемни материали, например за транспорт на кашони.

Самолети и контейнери често биват пренасяни чрез ролкови транпортьори.

Вибротранспортьор

Движението на материалите по транспортьора се извършва чрез вибрации.


Любипитен факт е, че американската компания Фрито-Лей (Frito-Lay Inc., един от най-големите производители на картофен чипс) ползва вибротранспортьори за пренасяне на картофения чипс. Причината за ползването на вибротранспротьорите е, че запазват целостта на крехките парченца чипс, което за тях е от изключителна важност. Все пак никой не иска да яде ситно надробен чипс. 🙂

Елеватор

Елеватори с кофички, чрез помощта на които се извършва преноса. Характерното за елеваторите е, че извършват пренос във вертикална посока. Затова и често са наричани вертикални транспортьори. (7)

Верижен транспортьор

Транспортирането се извършва чрез вериги, поставени в сърцето на машината. В сравнение с винтовите транспортьори са по-подходящи за пренос при по-големи разстояния. (8)

Въжен транспортьор

Основното движение, чрез което се транспротират материали, се извършва от въже. На него могат да бъдат добавени спомагателни съоръжения, чрез които да се увеличи капацитета на пренос. Най-познатият пример е лифтовете в планините. (9)

Но вижте и как въжен транспортьор може да е полезен при бране на плодове

Пневматични транспортьори и др.

Голямото разнообразие на видове транспортьори и тяхното добро комбиниране дава възможност да се постигне най-добрата производителност.

Ползвате ли транспортьори? Какви и къде?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *